caesar salat
Svěží, chutný a přitom tak lehký. Takový je recept na náš Caesar salát. Pojďte si ho s námi udělat. Receptem vás provedeme krok za krokem!
1.
Nejdřív připravte krutony. Z den starého pečiva okrájejte kůrku a nakrájejte ho na stejně velké kostky o stranách asi 1,5–2 cm.
2.
Pokud opékáte menší množství pečiva, opečte ho nasucho v nepřilnavé pánvi, pokud je větší, lepší je ho péct na plechu v troubě. Hezky ze všech stran, rovnoměrně a do křupava.
3.
Zálivku umíchejte v salátové míse. Vyklepněte do ní žloutky a prošlehejte je s octem, cukrem, špetkou soli, pepřem a hořčicí. Do žloutkové směsi postupně za stálého míchání přilévejte olej a šlehejte, až vytvoříte směs připomínající majonézu.
4.
Vmíchejte nasekaný česnek. Zálivku ochutnejte s listem salátu a případně dochuťte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do lednice.
5.
Listy salátu důkladně opláchněte pod proudem studené vody, otřepte je a nechte v cedníku pořádně okapat nebo je dejte do odstředivky.
6.
Listy salátu na širším konci podélně nařízněte a nakrájejte napříč, na proužky.
7.
Salát vsypte do mísy se zálivkou a promíchejte dvěma velkými lžícemi, aby se každý kousek salátu obalil zálivkou.
8.
Parmazán nastrouhejte na struhadle a asi dvě třetiny z nich vmíchejte do salátu, nejlépe při jeho promíchávání se zálivkou. Parmazán se tak dostane do každého sousta a salát má lepší chuť, než když je sýr pouze na povrchu.
9.
Potom salát rozdělte na talíře, posypte krutony (opravdu až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé), ozdobte zbylými hoblinami parmazánu a podávejte.